"Чудните Мостове"

Описание

"Чудните Мостове"

 Намират се в Централните Родопи по източния склон на рид Чернатица, на 1450м. н.в. Отстоят на 80км южно от Пловдив, 35км. северозападно от гр. Чепеларе и 200км. от София. Чудните мостове представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която извира от връх Голям Персенк (2091м). Старото име на местността е Еркюприя, от турски – „ер“ – голям и „кюприя“ – мост.

Скалният феномен е интересен не само с внушителния си вид, но и с историята на своя произход. Величествената арка на големият мост е образувана от срутването, при земетресенеие, на голяма водна пещера, образувана в мраморен щок от водите на река Дълбок дол. Водите на реката са отнесли падналите отломки, като по този начин, по естествен път, са се обрaзували два редки по красотата си, естествени скални моста. Ерозионните процеси на този скален феномен протичат и до ден днешен.

Големият мост, е с обща дължина 96 м. в горната му част, висок е 70 м. Сводът му се извисява на 45 м. над бистрите и ледено студени води на реката. Мраморният блок, от който е изграден, е широк 12-15 метра и по него минава пътека. В основата му има две, свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, в които убежище намират много прилепи и птици.

Около 200м. надолу, по течението на реката, се намира вторият мост, който с дължина от 60 м.,наподобява дълъг тунел. Висок е 50 м., а арката му е 30 м. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, за да се превърне в другия си край, в скална цепнатина. Към долния край на малкия мост, реката изчезва, става подземна, като излиза отново на повърхността, след около 2 км. Близо до входа на малкия мост, се намира Ледената пещера, в която до късно лято, се задържа лед.
Разстоянието от около 200 м. между Големия и Малкия мост, е изключиелно красива речна котловина, която изобилства от запомнящи се и спиращи дъха гледки, включително и малко водопадче. Именно този отрязък от територията на скалния феномен, е любимо място на много фотографи. По скалистите урви около мостовете, природата е отредила място за множество красиви растителни видове, сред които се открояват Здравец (Geranium macrorhizum) и Безсмъртниче (Haberlea rodopenzis) .Три основни туристически пътеки дават достъп на турситите до скалния феномен. Основната пътека е стръмна и води надолу към реката, под Големия мост, а другата е изчакване до върха на арката на Малкия мост, откъдето се открива величествена гледка в мащаб към Големия мост. Третата пътека започва от асфалтирания паркинг и води към арката на Големия мост, от където се открива красива панорамна гледка към Малкия мост. Трите пътеки са обезопасени с метална ограда.

Една от забележителните атракции, които се предлагат на туристите, посещаващи природния феномен „Чудните мостове“, е въжен мост (тролей) свързващ Малкия и Големия мост. Невероятното екстремно изживяване, дава възможност природният феномен да бъде разгледан от птичи поглед. Това всъщност, е и най-големият въжен мост (тролей), на балкансия полуостров, с обща дължина от 240 метра. Важно е да се знае, че пускането по него, се изършва само след инструктаж и оборудване със специализирана екипировка, от инструктор.

Непосредствено до природния феномен, буквално на метри, се намира хижа – ресторант „Чудните мостове“. Там всеки турист и посетител има възможност да отдъхне, да опита ароматен билков чай от местни билки, вкусни родопски и национални специалитети, като пататник и станимашки сармички, с подквасено на място овче и краве кисело мляко, всичко прясно приготвено.